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State's Attorney
Stephenson County
Courthouse )
Freeport, Illinoig 61032

' Dear Mr. Lenz:

. : y \Board has established
new board fik ap required. Subsequently
the Board altered theé dlection precincts in
' Proeps Preeport terribo:ial

All election
Rreeport Township have been

v Party cast the highest number
8 fof Bovernor in the last preceding
general election in Freeport Township.
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“The Attorney Ganeral's Opinion (1916-817)
provided that judges for general election may
be appointed by the city council rather than
the county board. I have been asked to re~
quest your opinion on the following:
l. In view of the prior opinion by the
Attorney General muat the county board
allow the city council to appoint the
Judges for general election in the town-
ehip?
2. Under ths circumstances described above,
are the election judges for Preeport Town-
ship regquired to be selected@ on the basis
of three judges for the Republican Party
and two judges for the Democratic Party?"
You have subsequently advised this ofﬂm that
your ¢uestion pertains to slections for state and county
officers rather than town elections. Town elections are
governed by the provisions of the Township Organization
Act, (1110 Rav, Stats. 1969’ ch. 139' paxs,. h § Q&wu)
Elections for other purposes, such as for State and county
officers, are governed by the provisions of The Blection

Code; 111, Rev. Stats. 1969, ch. 46, pars, l-l et sed.;
see Smoda v. gg_)_.;mg, 412 111, 271,

In your first question you have asked whether
the county board must allow the city council to appoint

the judges for general election in the township. It is
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ny understanding that you are not referring to township
elections, but rather to elections for state and ommty
officers, In Smoda v. Gallagher, 412 Il11, 271 at p, 276
the court said:

? & % * The Township Crganization Act and
not the other general or special election
laws now in force govarns the mode of con-

- dueting elections within the town for town
officers, the gualification of voters, the
dosignation of the polling places, and the
canvassing of the results of the election.

In essence, town officers are still elected
at the 'town meeting,’ though for convenience
more than one polling place within the town
may be designated where votes may be caat
for such officers on the day of the town .
meeting, In the Williams case cited above,
we said at pages 633, 634: ‘'The foregoing
provigsions, it is believed, are all that
have any epecial bearing on this case. They
apply to town elections exclusively, and
this fact must be kept constantly in view

in the consideration of this case. Elections
for other purposes, such as for State and
county officers, are governed by the general
Election law applicable to counties underx
township organization, which consists of
difforent and independent statutory provi-
sions, and the whole difficulty in this case
has evidently arisen from confounding the
two systems pertaining to elections in
counties under township organization, # » » *

‘i‘he appointment of judges of election outside of the juris-
diction of boards of election commissioneras, for county and




Honorable F, Lawrence Ienz =~ 4

state elections is governed by the provisions of Article
13 of Tho Election Code. (11, Rev. Stata. 1969, ch. 46,
pa»rga. 13-1 thru 13-16.) It is my understanding that

none of your municipalities have Boards of ﬁlac:tion
Commissioners. Since your county is undex wwnship
organization, Section 13-2 of The Election Code (Ill. Rev.
Stats, 1869, ch, 46, par. 13-2) is applicable. The per—.
tinent portion of s2id section reads as follows:

“In counties under the township organization
the county board shall at its annual meeting

in September in each odd-numbered year except
in counties containing a population of 500,000
inhabitants or ocver and except when such

judges are appointed by election commissioners,
select in each election precinct in the county,
5 capable and discreet electors to be judges

of election vho shall possess the qualifications
required by this Act for such judges, # & &

“No more than 3 persons of the same political
party shall be appointed judges in the same
alection district or undivided precinet. The
election of the judges of alection in the
various election precincts ghall be made in
the following manner: The county board of
supervigors shall select and approve 3 of the
election judges in each precinct from a certi-
fied list furnished by the chairman of the
County Central Committee of the party which
cast the greatest number of votes at the pre=-
ceding general election for Governor in such
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election precinct and shall also select and
approve 2 judges of slection in each election
precinct from a certified list furnished by
the chairman of the County Central Committee
of the party vhich cast the second highest
nunber of votes for Governor at the preceding
general election in such election precinct.

In the event of a tie vote for Governor by the
parties casting the highest aggregate vote at
the preceding general election for such office.
in any election precinct the chairman of the

‘County Central Committee of such parties shall

determine by lot, in such manner as they may
agree upon, vwhich party shall be entitled to
select 3 judges and which party shall select
2 judges in such precinct, and they shall so
certify to the county board, vwhich shall select
the judges in such election precinct in the ’
manner hereinbefore provided. If there is a

tie vote for Governor in more than one eiection

precinct in a county, the detexmination by lot
shall permit the successful party to choose,
alternately the election precincts in vhich it
will gelect 3 judges; and the other party shall
have the second choice, alternately, # # & ©

Because I am of the opinion that the foregoing
provision is applicable, the judgas of election

selected by the county board and not the city

In your second question you have asked whether

the election judges of Freeport township are reguired to
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be mxm:wd on the hmie oﬁ thrm juagaa fer m Remxblwan

party and two judges for t.he Democratic party. m will
zwta that i:ha atatnts mqums t;he county bum to salect
three judges £rom the perty which cast the greatest
funbsr of votss st the preceding gensral elaction for
Governor in such election pxeemét and mjudms lf‘m
the party casting eha secoad hi.ghant mxmbar of ma
at the preceding general eloatim in anc‘h ez.ec:tian pmuimt.
In this particular e:.-gse three of the judges would be |
selected from the nepnbum_ party and two from the
namcratie party |
You have auhaaqmnuy asked who haa the primary
responsibility of &stermining the precinct bounderies for
county and state elections. The pertinent provisicns are
found in Section 112 of The Election Code (Ill. Rev
Stats. 1969, ch, 46, par, 11~2.) which states as follows:
“Ths County Board in each county, except in
«ounties having a population of 3,000,000
inhabitants or over, shall, at ite regular
meating in June, divide its election mcm
which contain more than 800 voters, into
election districts so that each district

shall contain, as near as msy be practicable,
566 voters, and xwl: mre in my ease than 800.
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Whenever the County Board ascertains that any
election precinct contains more than 600

- registered voters, it may divide such precinct,
at its regular meeting in June, into election
precincts so that each precinct shall contain,
as naarly as may be practiecable, 500 voters.

In determining whether a division of precincts
should be made, the county board may anticipate
increased voter registration in any precinct.
in which there is in progress new construction
of dwalling unita which will be occupied by
votexrs more than 30 days before the next elec-
tion. Bach district shall bs composed of
contiguous territory in as compact form as can
ba for the convenience of the slectors voting
thercin. The several county boards in ostabe
lishing districts shall describe them by metes
and bounds and number them. And so often
therzafter as it shall appear by the number of
votes cast at the general election held in
November of any year, that any election district
or undivided election precinct contains uore
than 800 voters, the County Board of the county
in vhich the district or precinct may be, shall
at its regular meeting in June, or an adjourned
meeting in July next, after such November
election, redivide or readjust such election
district or election precinct, so that no
district or slection precinct shall contain

more than the number of votes above specified,
& D 6 ' ‘

It can be obsarved from the foregoing provisien
that the County Board has the responsibility of determining
election precinct boundaries for county and state elections.

véry truly yours,

ATTORNEY GENBRAL




